dinsdag 7 december 2010

Bewijs

Dit zijn de bewijzen per woensdag dat ik er ben geweest.

1. Op school, afval mee

Naam opgeschreven

2. Heerenveen

3. Op school

4. Duiven

5. Expo, 's Hertogenbosch

6. School, film

Naam is opgeschreven

12e Culturele Woensdag

Vorige week was de laatste culturele woensdag van dit jaar.
Wij hadden ons filmpje al eerder gemaakt dus we kwamen wat later om alleen ons filmpje te laten zien.
Wij hadden een zeer kort filmpje van ongeveer een halve minuut maar daarin wel kort en duidelijk ons statement verteld. Dat was ook de bedoeling bij ons filmpje.
De andere groepen vond ikzelf erg goed alleen een paar waren minder doordat het niet duidelijk was wat hun statement was of het was te saai om heel lang naar te kijken. Het hield je aandacht niet vast.

Film van Natalja, Annouk, Sarina en ikzelf:

dinsdag 30 november 2010

11e Culturele Woensdag

Vorige woensdag hadden we drie lezingen en een opdracht.

We moesten naar 's hertogenbosch naar VIBO-expo. Hier kregen we eerst uitgelegd wat ze deden in dit gebouw en daarna kregen we een rondleiding langs allemaal duurzame producten en ontwikkelingen in de bouw. Dit hadden ze leuk met voorbeeldinstallaties uitgelegd.
Het was zeer interessant alleen wat lang.

Daarna kregen we een lezing over  de bouw van een duurzame wijk met veel groen, groene daken en waar het huis erg goed geïsoleerd werd waardoor het huis uiteindelijk minder zou kosten dan de normale door veel lagere energiekosten.
Dit vond ik zelf erg interessant omdat het toch erg veel met je vak te maken heeft.

Daarna kregen we een opdracht op plannen te maken hoe je de wijk aantrekkelijker kon maken. Tussendoor weer een lezing van een van de architecten over groene daken wat lang maar ook interessant was. daarna gingen we weer door emt de opdracht en uiteindelijk voordragen.

Ons groepje had het idee om een drijvende speeltuin te maken die bewoog op zonne-energie en energie opsloeg en gebruikte van de spelende kinderen op de toestellen. Ook het voetpad kan energie uit het lopen van mensen verkrijgen wat weer aan de mensen in huis gegeven kon worden als energie.

Al met al een zeer lange vermoeiende dag maar wel zeer interessant want het was echt vakgerelateerd.


donderdag 18 november 2010

10e Culturele Woensdag

Gisteren zijn we naar het AVR vuilverbrandingsfabriek geweest.
Dit ligt in Duiven, wat betekent in Gelderland.
Hier kregen we een rondleiding door de fabriek en dat stonk verschrikkelijk, we keken vooral bij de compost.
Daarna kregen we een voorlichting van iemand van de fabriek en van de gemeente(of provincie) over de duurzaamheid van de fabriek en van de gemeente zelf.
En daarna nog over de IKEA.

Wat ikzelf zeer interessant vond is dat beide personen het hadden over de ontwikkelingen richting duurzaam produceren en gebruik in de toekomst! Niet waar ze nu mee bezig zijn en als ze daar vragen over kregen werd dat toch zo omgedraaid dat ze een verhaaltje gingen afsteken over wat zeover een paar jaar kunnen en van plan zijn.
De plannen zijn leuk maar ik wil nog wel eens zien dat in de toekomst ook hun plannen uitgewerkt zijn.

De vraag of IKEA duurzaam bezig is antwoord ik nee op. Als je producten na 5 jaar uit elkaar vallen van ellende dan vind ik het al zelf zonde om te kopen. Student of niet. Liever kringloopkwaliteit(wat totaal niet erg is als je weet waar je zoeken moet) dan een stoel van de IKEA die 5 jaar leeft en daarna weg kan naar het vuilnis. Dat is zonde voor het milieu en mn geld.


woensdag 10 november 2010

9e Culturele Woensdag

Vandaag hadden we weer een lange dag voor de boeg. Eerst kregen we in de trein te horen dat we later op school moesten komen, betekent dus een uur te vroeg op school. Blijkbaar waren we niet gewenst bij het AVVN.

Daarna hebben we zeer zeer zeer lang verschillende films gekeken. De films apart waren interessant om te zien maar allemaal achter elkaar is gewoon te veel. Wat dus voor ergenis en vermoeiing zorgde bij de meeste van ons.

Het meest interessante vond ikzelf de film met de fotograaf. Hij keek naar de industriële landschappen en kaartte de kwestie rondom duurzaamheid en consumptie op een hele andere manier aan dan ik gewend  ben. namelijk door foto's te maken van bijvoorbeeld alle werknemers van een fabriek of een zilvermijn.

na dit alles moesten we een eigen standpunt in gaan nemen over duurzaamheid. Ik belandde uiteindelijk op de grond in het midden voor de klas. Ik vind namelijk het belangrijkste aan duurzaamheid dat de processen om producten te maken en de producten zelf duurzaam moeten zijn en zo min mogelijk schade verrichten aan de natuur. Dit wil ik op een sociale manier aan de kaart brengen in een kleine groep. Dit omdat je overal merkt dat het niet werkt om een grote groep aan het werk te zetten om duurzaam te leven. Er wordt overal vertelt en iedereen knikt ja en amen maar er GEBEURT daarna niks mee. Juist als je begint om een klein  groepje hiervoor te interesseren kun je langzaamaan een steeds grotere groep bereiken en hun ook duurzaam te laten leven.

dinsdag 9 november 2010

8ste Culturele Woensdag

Vorige week woensdag gingen we naar Heerenveen. Hier hebben wij eco-kathedraal bekeken en museum Belvedere.
We moesten kijken naar de langzaamheid en snelheid van natuur en cultuur, onderweg maar ook tijdens een wandeling.

We hebben bij deze dag leren kijken naar verschillende manieren van hergebruik die niet vanzelfsprekend zijn. Zoals het gebruik van een graszode met daarop een rottende appel, bij etc. of het maken van een soort ruimte indeling in het bos met weggegooide stenen(zoals straatstenen etc). Bij dit werk werd uiteindelijk de natuur de baas over de stenen en de ruimte en veranderde de ruimtelijke indeling.

Hier leer je van dat je ook moet opletten met wat je maakt hoe dat eruit ziet over 35 jaar en of je ook verantwoordelijk materiaal gebruikt. Deze dag werd er niet alleen hier op gewezen maar ook wat qua natuur en cultuur een snelle verandering aan je ontwerp teweeg brengt maar ook de langzame verandering. en dat je moet opletten met de verschillen en daar ook op moet bouwen/ontwerpen.

De traagheid en snelheid van de natuur en cultuur.

De snelheid van het ontbladeren

De snelheid van het bewegen door de natuur en cultuur

De snelheid van het veranderen van het uitzicht van de natuur/cultuur

De traagheid van het veranderen van de natuur/cultuur

Eco- kathedraal detail

zondag 31 oktober 2010

7e Culturele Woensdag

Het nieuwe thema van dit blok is Duurzaamheid en dus over afval.
We moesten een week lang afval van onszelf verzamelen en meenemen. Hiermee moesten wij bepaalde dingen maken. wat ik zelf het leukst vond was het afval sorteren. Niets mocht overblijven maar juist als je gaat sorteren in bepaalde groepen blijft er wel iets over waar je niks mee kan doen.

Dit zijn plaatjes van de eerste opdracht. De eerste heb ik gerangschikt op wat ik het lekkerst vind en dan steeds iets minder. En de tweede is gerangschikst op de hoeveelheid van afval van mij in bepaalde categorieën.




Bij de tweede opdracht hadden wij als categorie toetjes gekozen.
Dit hebben wij eerst op de deur geplakt als een isolatiemateriaal tegen het geluid van de deur als hij dichtslaat.
Daarna hebben we hem van de deur afgehaald en niet ergens anders opgehangen omdat hij uit elkaar viel.


dinsdag 19 oktober 2010

6e Culturele Woensdag

Deze keer mochten we lekker op school blijven. We kregen een woord opgegeven en moesten dit abstract uitbeelden met een groepje. Eerst op school en daarna in Utrecht. je kreeg een plaats opgegeven waar je het moest doen: of de oude binnenstad of Leidsche Rijn.

Wij kregen het woord ervaring en moesten dit uitbeelden in Leidsche Rijn.
Na een brainstorm en het bedenken van verschillende plannen gingen we naar de leraren voor feedback.
Wij hadden bedacht dat je ervaringen opdoet al lopend door je leven heen. Wij hadden verschillende dozen over een recht pad verspreid en dit eindigde bij een kruispunt. De dozen moeten de ervaringen voorstellen.
1 iemand liep(wat toevallig ik was) en nam dan de dozen mee, bij het kruispunt werden de dozen(ervaringen) op elkaar gestapeld en werd er naar gekeken, hierna ging je een op het kruispunt een andere weg in.

Dit hebben wij ook gedaan in Leidsche Rijn maar dan iets anders. We hadden een doos achter een glazen deur gezet die van buitenaf niet openkon zodat ik de doos ook niet kon pakken. Ook nam ik niet alle dozen mee en sommige liet ik vallen. de 2 andere mensen in de groep stal of een doos van me net voordat ik hem vasthad(een ervaring mislopen doordat iemand anders je voor is) of terwijl je tegen elkaar botst en een ervaring meeneemt(ervaringen stelen van elkaar, of net doen dat jij dat zelf meegemaakt heb). Een aantal keer vielen de dozen uit mijn handen waardoor het ook een beetje een zielige film werd.

Gelukkig was het ook een goede uitwerking en het was ook leuk om te doen. Het was best moeilijk om zulke moeilijke woorden abstract uit te beelden omdat je al heel snel de worden te letterlijk neemt maar uiteindelijk kom je wel op goeie ideeën uit. Vooral met behulp van de anderen in je groep want dat helpt erg.

http://www.youtube.com/watch?v=ZXN5SvumA-w

http://www.youtube.com/watch?v=0empFVRFUlw

dinsdag 12 oktober 2010

5e Culturele Woensdag

Deze keer mochten we lekker alleen op pad! 10 uur begonnen we in Amsterdam met een groepje te verzamelen. Vanuit hier gingen we als eerst naar het Stedelijk Museum.


Hoe verhoud de nieuwe ingang zich met het oude Stedelijke Museum?
Goed, de vormen van de nieuwe ingang zit ook in het oude gebouw waardoor ze mooi op elkaar aansluiten.

    Geeft het een extra stimulans om binnen te gaan?
    Ja, het heeft een nieuwe moderne ingang en dat straalt een bepaalde status uit. Hierdoor ben je benieuwd wat voor belangrijke werken er worden tentoongestelt en ga je dus sneller naar binnen.
h
    Geeft het een extra gewicht aan de collectie?
Ja, namelijk door de nieuwe ingang straalt het museum een belangrijke en dure status uit waardoor de collectie belangrijker lijkt en wordt.

Wat is het tentoonstellingsconcept van Beeldhalwerk en hoe ervaar je dit.
Door het proberen inzicht te geven in het hedendaagse gebruik van het ruimtelijke laat meer ruimte over voor de even waardevolle en veel verder uiteenlopende gevolgen van al de afzonderlijke werken. Je ervaart dit doordat alle werken vlak bij elkaar staan en bij sommige hierdoor eronder door moet lopen maar in het midden kun je de werken meer apart van elkaar zien.

Zou je het zelf ook zo doen?
ik zou de opstelling van de werken anders neer zetten, omdat ik vind dat een paar werken apart lijken te staan van de rest. Bijvoorbeeld helemaal in het begin staat dit werk(zie hieronder) en dat lijkt erg apart te staan van de rest omdat er naast nog grotere werken staan waardoor deze buitengesloten wordt.







Hoe ervaar je ruimtelijkheid van het werk van Krein de Koning?
Als je beneden staat wordt de kerk erg klein door de grote stellage die erin staat. Hierdoor wordt de ruimte in de kerk erg verkleind maar als je bovenop het werk staat lijkt de kerk erg groot en is de ruimtelijkheid zeer groot. In de gekleurde ruimtes wordt de ruimte van het werk juist kleiner en lijkt het beneden in de kerk weer ruimer.

Hoe ervaar je nu de kerk, nu je op 5 m hoogte kunt lopen?
je voelt de kerk meer als een groot huis. Je ziet de details van de werken veel beter dan als je helemaal op de grond staat en het dak is dichterbij. Hierdoor lijkt de kerk meer op een huis, omdat je anders dan bij normale kerken de werken goed van dichtbij kunt zien en het dak is niet ver van je hoofd af.

 Hoe ervaar je de kerk erna als je weer beneden staat?
Als je in een kerk loopt dan voel je je altijd klein, nietig en de kerk lijkt dan machtiger en belangrijker dan jou. Nu je op de stellage bent geweest en weer beneden komt voelt de kerk heel anders aan, omdat je de kerk meer van dichtbij hebt meegemaakt en je weet nu hoe het er boven allemaal uitziet. Hierdoor lijkt de kerk minder groot en voel je jezelf meer op je gemak doordat de kerk minder machtig en belangrijk lijkt.


4e Culturele Woensdag

De 4e keer gingen we naar Kröller Muller. gelukkig was het echt mooi weer dus hebben we een eind gefietst omdat het een mooi park was en zonde van je geld om alleen maar een klein stukje erdoor heen te fietsen.

Het beeldenpark was opzich wel interessant. Dit zijn 3 foto's van beelden met uitleg erbij.


 













Deze boom is gemaakt door Giuseppe Penone in de periode van 1987-1988.
dit werk heet Faggio dit Otterlo.
Giuseppe Penone is geboren in 1947. Hij is een italiaanse beeldhouwer en behoort tot de stroming van de Arte povera.
Zijn werk gaat altijd over de relatie van de mens tot de natuur. In dit beeldenpark heeft hij een boom gemaakt van brons gegoten.




Dit werk heeft de naam Composition en is gemaakt door Otto Freundlich. Hij leefde van 1878 tot 1943 en was een van de vertegenwoordigers van de abstracte kunst.
Dit beeld is in 1961 in brons gegoten en staat in het beeldenpark.


Dit werk van André Volten staat voor de ingang van het museum voor de beeldenpark. Het is gemaakt in 1968 en heeft de naam Kubische constructie. André Volten is een nederlandse non-figuratieve beeldhouwer en leefde van 1925 tot 2002. Zijn oeuvre droeg in belangrijke mate bij aan de integratie van beeldende kunst in de publieke sector.
We moesten ook een opdrahct doen door iets van onszelf in de natuur achter te laten.
Dit hebben we met een klein groepje gedaan. Hier het resultaat.

dinsdag 28 september 2010

3e Culturele Woensdag

Wel wat laat maar okey, vorige week woensdag gingen we eindelijk buiten de muren van de hku.
We gingen naar Rotterdam om oa werken van Joep Lieshout te bekijken.

De reis naar Rotterdam was in een woord klote, gelukkig was ik met meerdere te laat komers dus viel het gelukkig wel wat mee. we zijn naar boijmans van beuningen geweest. Hier was een toilet en een kantine ingericht door Joep van Lieshout. Ik heb ze die dag niet bekeken want ik ben hier al eerder geweest en toen al uitvoerig bekeken.
De garderobe van Somers vond ik erg leuk gedaan, balen was dat je jassen niet aan de kapstokken kon hangen en dan wordt het uiteindelijk nog een lange klus om je spullen op te bergen en op te halen. Eerst een hanger naar beneden halen, dan je jas ophangen, daarna je jas omhoogtrekken en vastzetten. nadat je dit gedaan hebt moet je je tas in een kluis zetten en die opslot zetten. Totaal niet efficiënt dus.

Hierna hebben we rondgelopen en gekeken naar de vele werken.


                                                   Dit was een grote wandposter


                            Instalatie met water en een lichtbron. Het water begon te bewegen als
                                                 je op verhogingen in de vloer ging staan.


                                                               Dit was de lichtbron.


Een muur.

Hierna zijn we met de boot naar het atelier van Joep van Lieshout geweest.
Hier stonden werken die een wereld, bedacht door Lieshout, uitbeelden. Naar mijn mening is :Lieshout een beetje gestoord als je naar zijn bedachte wereld kijkt. MENSEN ZIJN AFVAL en kun je recyclen. Een select groepje mensen mag leven in Lieshouts wereld en de rest wordt gerecycled als eten, donormateriaal of als energiebron.
Het was allemaal een beetje luguber maar er stonden een aantal banken en die zaten heerlijk en waren, vond ik, ook mooi.





De plaatjes spreken voor zich heb ik zo'n idee. Ook lagen er opengesneden mensen en afgehakte lichaamsdelen en niet te vergeten, een operatiekamer.

met de terugreis konden we niet mee met de grote groep de boot op doordat het te vol was. wij hebben hierdoor heerlijk buiten op een bankje in de zon een uur gewacht. daarna zijn we met de leraren en een aantal anderen naar de scrapwinkel geweest waar we inkopen hebben gedaan.

Hierna een zeer lange reis terug naar huis gemaakt.
Met al vond ik het atelier wel het interessantst qua werken maar het was nou ook niet weer het leukste wat ik van mijn hele leven heb gezien.

woensdag 15 september 2010

2e culturele woensdag

Vandaag moesten we een kinetische lijn maken met zijn allen. Zoals ik de vorige keer zei stond ik nou niet echt te springen om er mee te beginnen maar uiteindelijk was het toch nog wel leuk om te doen.

Het moeilijkste was wel het aansluiten op elkaar en zowiezo het beginnen. Het samenwerken met elkaar ging wel erg goed en dat is ook gewoon leuk. Wat me opviel was dat je bij elke stap die je zette steeds moest nadenken hoe je de problemen kon oplossen en als je het ene probleem had opgelost kwamen er weer 3 bij.
Zelf had ik een vuilnisbak aardig onstabiel neergezet en met een touw bevestigt aan een stoel aan de andere kant van de branddeur. Door een grote stuiterbal, afgeschoten door een katapult, moest de stoel verschuiven waardoor de prullenbak om zou vallen. Na veel gedoe en geoefen deed hij het.
Maar op het moment dat ons werk in gang werd gezet deed hij het niet en moesten we zelf alles in werking zetten.

het filmpje van de kinetische lijn


Volgende week gaan we een dagje Joep van Lieshout doen.
Maar wie is Joep van Lieshout?
Joep van Lieshout

Joep van Lieshout is geboren in 1963 en is een Nederlandse beeldhouwer en ontwerper.
Hij heeft gestudeert aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam.
Sinds 1995 voert hij zijn werk onder de naam AVL ( atelier van Lieshout) samen met andere medewerkers en kunstenaars.

dinsdag 14 september 2010

1e culurele woensdag

Vorige week woensdag was mijn eerste culturele woensdag. Dan verwacht je dat je ergens heen gaat maar we begonnen gewoon op school.
We moesten een barrière creëren en hiervan of foto's of een film van maken.
Met een groepje van drie meiden gingen we brainstormen. Wij wilden iets anders doen dan een blokkade plaatsen of vormen. Wij hadden bedacht dat er in teksten ook blokkades zitten namelijk de interpucties.

Wij hebben toen een zin bedacht die kon veranderen met een punt als barrière.
De zin was: Ik denk dus ik ben. Voor de filosofiekenners, dit is inderdaad de bekende uitspraak van Descartes.

Nadat we ons plan hadden voorgelegd kwam nog iemand die bij onze groep hoorde erbij en hadden we het plan verder uitgebreid. Hierna hebben we bordjes gemaakt met de woorden apart en dat aan verschillende mensen buiten gegeven en we hadden iemand van ons als de anonieme punt(ze had zelfs een zak op haar hoofd) steeds gefotografeerd.

De reacties van de mensen waren erg leuk en dat was eigenlijk het leukste van de hele dag naar mijn mening.

Morgen gaan we een kinetische lijn maken en ik kijk hier erg naar uit maar niet heus. Ik kijk wel wat het zal worden.