dinsdag 30 november 2010

11e Culturele Woensdag

Vorige woensdag hadden we drie lezingen en een opdracht.

We moesten naar 's hertogenbosch naar VIBO-expo. Hier kregen we eerst uitgelegd wat ze deden in dit gebouw en daarna kregen we een rondleiding langs allemaal duurzame producten en ontwikkelingen in de bouw. Dit hadden ze leuk met voorbeeldinstallaties uitgelegd.
Het was zeer interessant alleen wat lang.

Daarna kregen we een lezing over  de bouw van een duurzame wijk met veel groen, groene daken en waar het huis erg goed geïsoleerd werd waardoor het huis uiteindelijk minder zou kosten dan de normale door veel lagere energiekosten.
Dit vond ik zelf erg interessant omdat het toch erg veel met je vak te maken heeft.

Daarna kregen we een opdracht op plannen te maken hoe je de wijk aantrekkelijker kon maken. Tussendoor weer een lezing van een van de architecten over groene daken wat lang maar ook interessant was. daarna gingen we weer door emt de opdracht en uiteindelijk voordragen.

Ons groepje had het idee om een drijvende speeltuin te maken die bewoog op zonne-energie en energie opsloeg en gebruikte van de spelende kinderen op de toestellen. Ook het voetpad kan energie uit het lopen van mensen verkrijgen wat weer aan de mensen in huis gegeven kon worden als energie.

Al met al een zeer lange vermoeiende dag maar wel zeer interessant want het was echt vakgerelateerd.


donderdag 18 november 2010

10e Culturele Woensdag

Gisteren zijn we naar het AVR vuilverbrandingsfabriek geweest.
Dit ligt in Duiven, wat betekent in Gelderland.
Hier kregen we een rondleiding door de fabriek en dat stonk verschrikkelijk, we keken vooral bij de compost.
Daarna kregen we een voorlichting van iemand van de fabriek en van de gemeente(of provincie) over de duurzaamheid van de fabriek en van de gemeente zelf.
En daarna nog over de IKEA.

Wat ikzelf zeer interessant vond is dat beide personen het hadden over de ontwikkelingen richting duurzaam produceren en gebruik in de toekomst! Niet waar ze nu mee bezig zijn en als ze daar vragen over kregen werd dat toch zo omgedraaid dat ze een verhaaltje gingen afsteken over wat zeover een paar jaar kunnen en van plan zijn.
De plannen zijn leuk maar ik wil nog wel eens zien dat in de toekomst ook hun plannen uitgewerkt zijn.

De vraag of IKEA duurzaam bezig is antwoord ik nee op. Als je producten na 5 jaar uit elkaar vallen van ellende dan vind ik het al zelf zonde om te kopen. Student of niet. Liever kringloopkwaliteit(wat totaal niet erg is als je weet waar je zoeken moet) dan een stoel van de IKEA die 5 jaar leeft en daarna weg kan naar het vuilnis. Dat is zonde voor het milieu en mn geld.


woensdag 10 november 2010

9e Culturele Woensdag

Vandaag hadden we weer een lange dag voor de boeg. Eerst kregen we in de trein te horen dat we later op school moesten komen, betekent dus een uur te vroeg op school. Blijkbaar waren we niet gewenst bij het AVVN.

Daarna hebben we zeer zeer zeer lang verschillende films gekeken. De films apart waren interessant om te zien maar allemaal achter elkaar is gewoon te veel. Wat dus voor ergenis en vermoeiing zorgde bij de meeste van ons.

Het meest interessante vond ikzelf de film met de fotograaf. Hij keek naar de industriële landschappen en kaartte de kwestie rondom duurzaamheid en consumptie op een hele andere manier aan dan ik gewend  ben. namelijk door foto's te maken van bijvoorbeeld alle werknemers van een fabriek of een zilvermijn.

na dit alles moesten we een eigen standpunt in gaan nemen over duurzaamheid. Ik belandde uiteindelijk op de grond in het midden voor de klas. Ik vind namelijk het belangrijkste aan duurzaamheid dat de processen om producten te maken en de producten zelf duurzaam moeten zijn en zo min mogelijk schade verrichten aan de natuur. Dit wil ik op een sociale manier aan de kaart brengen in een kleine groep. Dit omdat je overal merkt dat het niet werkt om een grote groep aan het werk te zetten om duurzaam te leven. Er wordt overal vertelt en iedereen knikt ja en amen maar er GEBEURT daarna niks mee. Juist als je begint om een klein  groepje hiervoor te interesseren kun je langzaamaan een steeds grotere groep bereiken en hun ook duurzaam te laten leven.

dinsdag 9 november 2010

8ste Culturele Woensdag

Vorige week woensdag gingen we naar Heerenveen. Hier hebben wij eco-kathedraal bekeken en museum Belvedere.
We moesten kijken naar de langzaamheid en snelheid van natuur en cultuur, onderweg maar ook tijdens een wandeling.

We hebben bij deze dag leren kijken naar verschillende manieren van hergebruik die niet vanzelfsprekend zijn. Zoals het gebruik van een graszode met daarop een rottende appel, bij etc. of het maken van een soort ruimte indeling in het bos met weggegooide stenen(zoals straatstenen etc). Bij dit werk werd uiteindelijk de natuur de baas over de stenen en de ruimte en veranderde de ruimtelijke indeling.

Hier leer je van dat je ook moet opletten met wat je maakt hoe dat eruit ziet over 35 jaar en of je ook verantwoordelijk materiaal gebruikt. Deze dag werd er niet alleen hier op gewezen maar ook wat qua natuur en cultuur een snelle verandering aan je ontwerp teweeg brengt maar ook de langzame verandering. en dat je moet opletten met de verschillen en daar ook op moet bouwen/ontwerpen.

De traagheid en snelheid van de natuur en cultuur.

De snelheid van het ontbladeren

De snelheid van het bewegen door de natuur en cultuur

De snelheid van het veranderen van het uitzicht van de natuur/cultuur

De traagheid van het veranderen van de natuur/cultuur

Eco- kathedraal detail